Reductie
Op maandagochtend vorige week sprak ik met de coördinator van het Toon Hermans Huis in Maastricht. Het Toon Hermans Huis werd in 2000 opgericht om iedereen die op een of andere manier met kanker in aanraking komt een thuis te bieden. Dat varieert van een prettig gesprek tot de diverse activiteiten, zoals samen zingen, samen koken, gewoon een kop koffie, diverse lezingen, maar ook yoga, mindfulness of massage, mocht het zo uitkomen. De bedoeling van het huis is om de mens achter de ziekte te blijven zien en daar op een prettige, laagdrempelige en betrokken manier een invulling aan te geven.
Gereduceerd worden tot je ziekte, tot verlies, of tot een probleem is iets waar ieder mens wel eens mee te maken krijgt. Alle aandacht en energie gaat dan naar dat ene ding, die ene gebeurtenis, of die verschrikkelijke locatie of omgeving. Als de situatie maar lang genoeg duurt, lijkt het alsof je zelf de situatie bent geworden. Je identificeert je met wat er speelt en beperkt je daartoe, waardoor alles wat er verder nog gebeurt al gauw teveel wordt. De neiging om je terug te trekken groeit, want anderen wil je niet belasten. Op die, op zichzelf begrijpelijke reflex probeert het Toon Hermans Huis in Maastricht een antwoord op te formuleren.
Jezelf reduceren tot het probleem dat je ervaart is niet voorbehouden aan ernstig zieke mensen. In de werkomgeving kan het leiden tot toegenomen prikkelbaarheid, of een defensieve houding, waardoor werken in teamverband lastiger wordt. Als leidinggevende zul je waarschijnlijk minder effectief zijn, alleen al doordat mensen zich door jouw gedrag ook gaan terugtrekken. “Laat hem maar even, hij heeft even genoeg aan zichzelf”, is dan een begrijpelijke reactie. Een organisatie die met een dergelijke situatie te maken heeft kan de persoon in kwestie helpen door eens te gaan zitten om de situatie te bespreken. Een uitgestoken hand kan het begin zijn van decompressie. U kunt een hoop vertrouwen winnen door zonder oordeel het gesprek aan te gaan. Het hoeft niet eens ernstig te zijn, soms is de spanning te hoog opgelopen, u kunt dan fungeren als drukventiel. Stress management is een geprofessionaliseerde term, maar betekent niets anders dan op een goede manier met druk om gaan. Zoiets valt gewoon te leren. Dat je weet wat je moet doen in een situatie van druk, of: wat je kunt doen om er niet te geraken: En zo rol je met gemak naar een andere term: Verwachtingsmanagement. Want je kunt je ook drukmaken om wat nog niet is, maar wat kán zijn. Mijn verwachtingsmanagement laat jou de ruimte om te reageren op dit stuk. Ik ben heel benieuwd. Je mag dan ook een reactie terug verwachten.
Tot volgende week,
Martijn